Vuokatti i Finland

12-15 augusti 2004

Bland finska furor och istida fåror ser man rödklädda skidåkare kryssa fram i jakt på den perfekta formen. Det är i mitten av augusti och dags för traditionellt sommarläger för Kalix Skidklubbs ungdomar och juniorer.
Det är snö och riktig skidåkning trots full sommarvärme utomhus. Spåren inne i Vuokattis skidtunnel ger en försmak av vad som ska komma om sisådär tre månader och för att få in den rätta snö känslan ”kör” våra åkare varv efter varv  längs den 1250 meter långa skidtunneln.
Fjorton aktiva och tre ledare  har åkt till hjärtat av Finland för fyra dagars hård träning. Skidtunneln i all ära men den terräng som senaste istiden format runt byn Vuokatti är verkligen ett eldorado för den som vill höja sin syreupptagning. Här kan man utöva alla tänkbara moment som ingår i modern skidträning och det märks på våra skidåkare att de är motiverade.
Två till tre pass varje dag och redan på fredag börjar man ana att träningsupplägget tärt hårt på de aktivas kroppar. Som tur är kan vi mjuka upp våra ömmande muskler i någon av  Katin Kultas sex olika typer av bastu. Äventyrsbadet är alltid välkommet mot slutet av lägret. Sista dagen kör vi ett maxtest.
Vi tränare diskuterar länge om alla skall klara av den branta vägen på rullskidor, upp mot Vuokattinvaaras topp. Till sist bestämmer vi oss för att köra med samtliga och här visar våra aktiva att sommarträningen skötts exemplariskt. Det finns anledning att se fram emot vinterns tävlingar. På väg hem kan vi sammanfatta ännu ett mycket lyckat läger. Vi hoppas på en upprepning nästa år.

Ledargruppen genom Kjell Vikström

 

Bakre raden: Lennart Nilsson, Martin Jakobsson, Daniel Fredriksson, Petter Vikström, Peter Fredriksson, Kjell Vikström, Lars Öberg.
Mellersta raden: Dennis Kitti, Jens Andersson, Erica Rönnkvist, Ida Nilsson.
Främre raden: Jenny Jakobsson, Jennie Öberg, Simon Waller, Johan Franzén, Cecilia Nilsson.